Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2012 11:24 - Супер оръжия на въоръжение в днешно време. HAARP
Автор: aviocosmosbg Категория: Технологии   
Прочетен: 3352 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това е тема за супероръжията, които са на въоръжение в някои армии.

Започваме е лъчеви оръжия.
Доколкото се знае на въоръжение са два вида лъчево оръжие  - лазерно и микровълното. Тук трябва да отнесем и оръжието с електромагнитен импулс(ЕИ), което изважда от строя незащитената електроника.

Микровълново оръжие. Американската армия не крие че има такова на въоръжение. Монтира се на Хамъри. Антената с рефлектора на покрива на Хамъра. Повече може да намерите в специализирани издания за армейско въоръжение.  Облъчването с микровълново оръжие причинява ужасни болки, увреждания и смърт. Тъй като ефектът не е мигновен и противника има време да реагира, това оръжие не се радва на голяма почит от военните, но пък по-малките устройства се ползват от тайните служби за "обезвреждане" на "неудобни".
Но има и по-мощни устройства. Микровълновият импулс с голяма мощност поразява живата сила на известно разстояние. Освен мигновена смърт, при по-голяма мощност на микровълните, те могат дори да изгорят живата сила и бойната техника на противника.
Лазерите могат да са с далеч по-голяма разрушителна сила. Могат да унищожават жива сила, военна техника, самолети, спътници и ракети.
Също така може да унищожава бункери и укрепления. Лазерът пробива бетонни стени.
Така лазерите с космическо базиране, на спътници, могат не само да прихванат ракетите след тяхното изстрелване, но и да ги поразят в бункерите. От космоса с наличната техника се виждат дори номерата на колите и може точно да се ударят ракетните силози. Така унищожаването на базите на ядрените ракети може да спечели войната още преди да е започнала.
Знаем че възможността да се унищожават ракетните бази с изненадващ ядрен удар с базирано на спътници оръжие е предизвикала договора за забрана на разполагане на ядрено оръжие в космоса. Тъй като лазерите захранвани с химичен източник на енергия или пък само отражатели на лъча на наземно базирано лазерно оръжие за разлика от радиоактивното атомно оръжие за практически неоткриваеми, ограничения за лазерно оръжие в космоса няма. Освен ракетните бази, може да бъдат поразявани и други важни обекти като командни пунктове и други.
С лазерно оръжие може да е ударят и отделни единици военна техника - кораби и дори самолети и танкове.
Живата сила може да бъде поразявана масово с лазер. Да бъдат изпепелени цели армии.
Оръжието базирано в космоса е уязвимо. За това и американците се отказаха от противоракетната отбрана с космическо базиране, за сметка на наземно базирана ПРО. Освен с противоспътникови ракети, които не са най-доброто срещу многобройните спътници, противокосмичната отбрана се изпълнява и от лазерно оръжие с наземно базиране. Напримера с тежки мобилни лазерни установки за откриване, проследяване и унищожение на спътници(последното официално не го признават).
Тъй като лазерът е доста скорострелен, такова оръжие бързо може да ви осигури "чисто небе", чисто от вражески спътници - шпионски, комуникационни и бойни.
За противоракена отбрана е малко по-трудно, тъй като бойните глави са по-трудни за поразяване и летят не над вас, а към вас. За това американците създадоха мощен лазер разположен на самолет Боинг. Това лазерно оръжие с въздушно базиране е с по-голям хоризонт и обсег на действие и е по-ефективно за ПРО от наземното. Освен това може да поразява и сухопъни и въздушни сили на противника.

Захранване.Захранването на мощните лъчеви оръжия иска мощни енергиини източници. С лазерната техника проблемът се решава по два начина.
Химичен лазер, където лазерът черпи енергия директно от процеса на горене на горивото - в случая флоур и водород. Но това ограничава възможностите за използвани горива. Не могат да се ползва по евтино гориво. Освен това имат строго определен спектър.
МХД генератори.(магнито-хидродинамични генератори) Тяхното предимство е голяма мощност при относително малки размери и тегло. Установката се качва на камион. Мощността е 100МВт, но ако се ползва пакет от МХД генератори може да имате по-голяма мощност. Например х10 ви дават гигават. Те са компактни, мобилни и лесни за употреба. Освен това са евтини. Могат да се използват са захранване на всякакви видове лазери и не само на лазери, но и на други видове оръжия.
Могат да се монтират на камиони, самолети и спътници.
Тъй като могат да създават и реактивна тяга, могат да се комбинират с реактивните двигатели на самолети и безпилотни летателни средства. Нампример имаше информация, че американците експериментираха с крилатите ракети Томахоук да използват двигателите им за генериране на електромагнитни импулси. Излъчените ЕИ трябвало да причиняват смущения на електрониката.

Още по-компактни и по-мощни са експлозивните МХД генератори. Те са за еднократна употреба и се самоунищожават от експлозията си. С диаметър малко повече половин метър те имат мощност от порядъка на гигават. В пакет могат да дават и повече.
На този принцип действа бомбата с ЕИ - електромагнитен импулс, която поврежда електрониката.

Освен за генериране на ЕИ, експлозивните МХД генератори могат да се ползват за захранване на лазер с еднократна употреба. С него може да да се порази важен обект или струпани военни сили. Тази "лазерна бомба" може да се разположи в космоса или на безпилотен самолет.
Недостатъкът й е че е скъпа, заради лазера. 

Няма да е зле и Българската армия да се въоръжи с някои от тези оръжия
Така ще се гарантира сигурността на страната, а освен това лазерите могат да се използват и за друго - например при развиване на космическа програма на нашата страна.

 

HAARP


HAARP системата възниква като система радари за ранно откриване и предупреждаване. Тези РЛС откриват ракетите още след изстрелването им. Те са съществена част от системата за ПРО.
Тези радиолокатори работят на принципа на многократното отражение на УКВ вълните от йоносферата и земната повърхност. Това позволява да сканират далеч зад хоризонта за разлика от обикновените РЛС, които сканират само до видимия хоризонт - около 100-200км.
РЛС с задхоризонтна видимост имат далеч по-голям обсег. Тя е например  500-600км при еднократно отражение и 7000-9000км при двукратно.
С използване на многократното отражение тези системи могат да облъчват всеки участък от планетата.

РЛС с еднократно отражение се използват широко в ПВО за откриване и проследяване на самолети и крилати ракети. Също служат и са ПРО за засичане балистични ракети с малък обсег.
Радарите с по-голям обсег се ползват главно за откриване на балистични ракети с голям обсег след изстрелването им.
Такива радиолокационни системи се използват от САЩ, Русия и други ядрени държави.

Тъй като тези РЛС са с голяма мощност(дори убиват човек на близко разстояние, ако попадне в радиолъча) те намират и друго приложение.
HAARP станциите са с гигаватова мощност.
В зависимост от използваната честота те могат да поразяват различни цели със съответната честота за целта(резонансни честоти)
Американската HAARP например е програма осъществявана от базираните в Аляска РЛС за ранно откриване и предупреждаване.
Те са използване за нагряване на части от йоносферата което предизвиквало изкуствено северно сияние. Нагряването става с мощно радиочестотно излъчване на подходяща честота.  Нагрятата плазма отразява радиовълните и за това това се използва или ще се използва за заслепяване на бордовите РЛС на ядрените бойни глави, които служат за тяхното насочване. Така бойните глави ще се отклонят от целите и ще паднат извън населените райони. Това е когато нагретия участък от йоносферата е над защитаваната територия.
Освен това, когато нагреят участък от йоносферата над изстрелваните ракети, те може да бъдат извадени от строя, когато минат през нагрятата атмосфера.


Климатичното оръжие.
HAARP имат и друго приложение. За манипулиране на климата. С използване на многократното отражение тези системи могат да облъчват всеки участък от планетата.
Така нагряването на определени участъци от земната и водната повърхност, въздушни маси и др. предизвика промени в метеорологичната обстановка. Теоретично може да се предизвикат бури, урагани, циклони, да се влияе върху валежите(наводнения) и т.н.

Има сведения за предизвикване на земетресения с тази с-ма.
HAARP са с гигаватова мощност. Ако се насочва радиолъча внимателно така че да не предизвика попътни земетресения с регулиране на честота и зоната на отражение според характера на земната повърхност в нея, така че в нея поглъщането или земетръсния ефект да е малък.
Тогава мощните импулси регулирани, така че да се поглъщат най-много в зоната на поразяване. Могат да предизвикат трусове в земната кора и т.н.

Предимството на HAARP системите е, че в един участък може да се концентрират повече импулсите, радиолъчите от повече предавателите. Тази концентрация на много станции компенсира недостатъчната мощност на отделната, загубите и отслабването интензитета на радиоизлъчването с разстоянието, при отражението на радиовълните от йоносферата и земната повърхност и разсейването и поглъщането на радиовълните в средата на разпространение - въздуха. Така може да се събере наистина впечатляваща мощност която би имала ефект върху сеизмичната или климатична активност според нагряването на честотата на излъчване.

HAARP срещу електронни и електрически машини и устройства.
Електромагнитните импулси могат за смущават работата на електрониката и някой електротехнически устройства. При голяма мощност могат дори да предизвикат повреди и да ги извадят от строя.
Подобна е системата, която например блокира запалването на автомобилите и други машини. Така една моторизирана военна част попаднала под облъчване на тази с-ма просто остава блокирана и не може потегли.
Когато пък поразят електрониката и ел.с-мите на летящи самолети и ракети те ще бъдат извадени от строя и ще паднат.
HAARP се използва и да облъчва неприятелските ракетни бази с мощни импулси и така ги изважда от строя. Така HAARP може да повреди неприятелските ракети и да лиши противника от възможност за ответен удар.

Микровълното оръжие срещу хората.
Както се знае микровълновото оръжие може да се използва и директно срещу хората. Макар, че на голямо разстояние интензитета на радиолъча отслабва поради разходимостта му/а има и загуби при многократното отражение/ и е малко вероятно HAARP системите да може да причинят смърт на далечно разстояние, те могат да предизвикат халюцинации и масова лудост сред населението в цели райони, които са подложени на интензивно облъчване с микровълни. Така може да се съдейства за  дестабилизиране обстановката и да се предизвика хаос в противникова държава. В тила на противника.

Оръжие за масово поразяване.
При голяма мощност на микровълновото облъчване могат да бъдат нагрети участъци от земната повърхност, да бъдат изгорени хора, машини, сгради и т.н. Може да бъдат изгорени цели градове и армии.
HAARP са с голяма поразяваща мощ.

Как изглеждат въпросните системи.
Тези системи използват различни типове антени, на пример параболични и др.
Такива системи и оръжия имат САЩ, Русия, Китай и други водещи страни.
Например за руснаците се срещат сведения и за използване на подобни системи с мазери  действащи по идентичен начин.
Има сведения за подобно оръжие на руснаците още по времето на СССР.

Тези микровълнови и УКВ системи оръжия са достъпни и лесни за построяване. Освен това са конвенционални и нямат ограничения като ядрените.
Имат голяма поразяваща мощ.
Могат и лесно да се маскират и като метеорологични РЛС, като радиотелескопи или телекомуникационни съоръжения, като големи РЛС за ПВО и др.
Няма да е зле нашата разоръжена и разградена родина да се въоръжи нещо подобно. Без оръжие не може да се гарантира националната сигурност.
Така че HAARP e едно оръжие, което е леснодостъпно и свободно от ограничения, което официално дори не е оръжие, е добре дошло за опазване на страната.
В тези размирни времена няма да е зле, ако и България се въоръжи с  HAARP. Това е евтино и достъпно оръжие, което може да защитава националната ни сигурност.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aviocosmosbg
Категория: Технологии
Прочетен: 31712
Постинги: 7
Коментари: 0
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930